Hasfájás

Gyermekkorban igen gyakran jelentkező tünet a hasfájás.

Legtöbbször enyhe vírusfertőzés, vagy emésztési probléma, esetleg stresszhelyzet áll a háttérben. Az esetek kisebb százalékában azonban komoly betegség állhat a panaszok mögött. Jelen cikk célja a szülő segítése abban, hogy gyermeke hasi fájdalmát mérlegelni tudja, és súlyos esetben, időben tudjon segítséget kérni.

Ami általában várhat:

Ha a gyermek hasfájást panaszol, de figyelmét elterelve játszik, jó étvággyal eszik, iszik, majd rákérdezve ismét jelzi a hasfájást. Ha a hasi fájdalom több hete esetleg több hónapja fennáll. A nagyon gyakori köldök körüli hasfájás illetve a szélcsövezésre, székelésre szűnő hasi panasz is funkcionális betegségre utal.

Mindig érdemes ilyenkor átgondolni, mit evett a gyermek utoljára, nem evett-e puffasztó, nehéz ételt. (pl: hüvelyesek, zsíros húsok, gyorséttermi ételek). Következő fontos kérdés, mikor volt a gyermeknek utoljára széklete, vizelete, és volt-e panasz vele (csípő vizelet, hasmenés,székrekedés). Átgondolva ezeket a kérdéseket, hamar eljuthatunk a fájdalmat okozó betegséghez/ állapothoz. Székrekedés, puffadás esetén csecsemőknél szélcsövezés hatására nagyobb mennyiségű bélgáz vagy széklet ürülhet, ezzel megoldva a problémát, idősebb gyermeknek glicerines kúpot adhatunk. Hasmenés, csípő vizelet esetében a házi gyermekorvoshoz érdemes fordulni, rendelési időben.

Elhúzódó hasi fájdalmak hátterében is természetesen állhat szervi betegség, ezért ilyen esetben szükséges a teljes körű kivizsgálás. Általában időpontkérést követően, ambulánsan történnek ezek a vizsgálatok, nem sürgősséggel.

Ami nem várhat:

Ha a fájdalom hirtelen kezdődik, rövid ideje áll fenn, a fájdalom egyre erősebb, nem szűnő, vagy periodikusan (10-20 percenként) jelentkezik. Ha a kis beteg rossz benyomást kelt, verejtékes, sápadt, lázas, pulzusa szapora. A gyermekek a lábukat ilyen esetekben általában felhúzzák, összekuporodva fekszenek, vagy összegörnyednek. Ha a háziorvosi rendelésnek már vége, ne várjunk másnap reggelig, keressük fel a területileg illetékes gyermekorvosi ügyeletet! Amíg a vizsgálat meg nem történik, és az orvos erre engedélyt nem ad, ne egyen, ne igyon a gyermek, mert ha műtétre kerül a sor, az altatáshoz éhgyomrosnak kell lennie.

Fájdalomcsillapítót se adjunk neki hasfájás esetén, mert elfedhetjük a gyermekeknél eleve szegényes tüneteket.

Kiemelendő, hogy krónikus hasfájós gyermeknél is jelentkezhetnek a fenti tünetek, ekkor az ő esetükben is fel kell, hogy merüljön az akut sebészeti kórkép.

Akut hasi kórképek gyermekkorban:

Vakbélgyulladás a leginkább közismert sebészeti kórkép. A fájdalom ilyen esetben fokozatosan erősödik, köldök körül indul, majd jobb alhasba vándorol. Társuló tünete lehet a láz, a székelési inger vagy lágyabb széklet, gyakori vizelési inger.

Kamasz lányok alhasi fájdalma, amennyiben a fent említett módon jelentkezik, nem szűnik, azonnali orvosi vizsgálatot igényel. Petefészek cysta megrepedése vagy petevezeték megcsavarodása állhat a háttérben, mely sürgős beavatkozást igényel.

Bélelzáródás általában 6 év alatt, leginkább jól táplált 5-9 hónapos csecsemőkben fordul elő. A fájdalom ilyen esetben hirtelen alakul ki, 10-20 percenként, periodikusan jelentkezik, ekkor a gyermek erősen sír, összegörnyed a fájdalomtól, majd a görcsmentes időszakban megnyugszik. Gyakran társul mellé hányás illetve előfordulhat láz. A széklet és a bélgáz ürítés elmarad, 12 óra elteltével kevés véres széklet ürülhet. Kizárt sérv esetén a sérvtartalom nem helyezhető vissza a sérvkapu szorítása miatt. A heves, gyorsan erősödő fájdalom mellett asérv környezete fájdalmas, duzzadt, jellemző lehet a has puffadás, hányás, a széklet és bélgázok elmaradása.

Csecsemőkorban, leginkább 3-5 hetes korban fordul elő a gyomorkimenet-szűkület (pylorus stenosis). Ebben a korban jelentkező, főleg étkezéseket követő sorozatos sugárhányások esetében mindig orvosi vizsgálat szükséges!

Tompa hasi sérülést követő hasi fájdalmat is komolyan kell venni különösen gyerekeknél, mert még sérülékeny belső szerveik hamarabb, kisebb erő behatásra is megrepedhetnek. Balesetét bőszen titkoló kiskamasznál esti fürdésnél észlelt hasfali bevérzés utalhat egy esetleges bicikli baleset. A társuló hasi fájdalom esetén azonnal forduljunk orvoshoz!